Музеј Леарница

 

Во куќата на Пашка Лапе во текот на илинденското востание во 1903, востаниците ја сместија леарницата за леење на куршуми. Во подрумот на леарницата беше сместен мев со огниште за правење на оружје, лиење на куршуми, кои востаниците ги употребувале за ослободување на Крушево во 1903 и за одбрана на градот при опсадата на 12 август 1903.

 

 

 

Страната најдобро се гледа со Internet Explorer и Mozilla Firefox на резолуција 800x600 и поголема.За гледање на страната ви е потребен Macromedia Flash player (превземете овде или овде).

 
Copyright © 2007 Институт за Информатика