НАСЛОВНА
ЗА КАВАДАРЦИ
ЦРКВИ
Манастири
Пештерни цркви
АРХЕОЛОШКИ НАОЃАЛИШТА
МУЗЕЈ
Лапидариум
Етно. Предмети
Народни носии
Метал-накит
Керамика
СПОМЕНИЦИ

Музеј>>Лапидариум>>Галерија 1
<претходна | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | следна>
кликнете на малите сликички за голема слика и детали
Период:
Локација:
Материјал:
Димензии:
 
Куќа - вечен дом на покојникот

Бор
- бесмртност и способноста за обновување

Круг
- вечност, траење, рај

Шестокрака ѕвезда -
ден и ноќ, горен и долен свет

Месечина
- плодност и раѓање

Стрела
- постапка која не се отповикува

Крст
- Стебло на животот

Птица
- светлина, човеков и божествен дух.
Copyright© 2006, Институт за Информатика, Скопје. Сите права задржани.