Св.Никола
Mанастирот СВ. НИКОЛА, с. Љубанци (скопско), со возобновувањето на монаштвото од пред десетина години e духовен центар на многумина луѓе.
Address:
Архимедова 5, П.Фах 162
1000, Скопје,
Р. Македонија
Tel & fax:
+389 2 3249 750
+389 2 3162 078
ПРОЕКТИ
Клик на мапата за пребарување по регион
Ресен Битола Кавадарци Гевгелија Валандово Струмица Неготино Прилеп Крушево Демир Хисар Охрид Струга Дебар Кичево Радовиш Берово Штип Виница Делчево Кочани Пробиштип Свети Николе Велес М.Брод Гостивар Тетово Кратово Крива Паланка Куманово Скопје
Манастир Св. Јоаким Осоговски
На околу 3 километри североисточно од градчето Крива Паланка, во прегратките на живописната столетна дабова шума, на прекрасните падини на Осоговските Планини, сместен е манастирот посветен на пустиножителот и чудотворец св Јоаким Осоговски. Основан е уште во XII век, и е познат по името Сарандопор. Токму овде во овие предели кон крајот на XI и почетокот на XII век, живеел испосникот Св. Јоаким Осоговски...
Мегалитска Опсерваторија Кокино
Во 2001 година во Република Македонија, под планинскиот врв Татиќев Камен во општината Старо Нагоричане, беше откриен археолошки локалитет од бронзеното доба во развојот на човековата цивилизација. Пронајдените артефакти во археолошките кампањи, како и спроведената археоастрономска анализа во годините кои следеа...
1
Претходно Следно
2006-2009 © Центар за дигитизација на националното наследство. Овој материјал не смее да се издава,
емитува, препишува и повторно дистрибуира во било која форма освен со претходна дозвола