Културно и национално богатство на...
Во историографијата за прв пат Кавадарци под денешно име се споменува во 1519 година, како мала рурална населба во рамките на Солунскиот вилает. Значајни податоци...
Address:
Архимедова 5, П.Фах 162
1000, Скопје,
Р. Македонија
Tel & fax:
+389 2 3249 750
+389 2 3162 078
ПРОЕКТИ
Клик на мапата за пребарување по регион
Ресен Битола Кавадарци Гевгелија Валандово Струмица Неготино Прилеп Крушево Демир Хисар Охрид Струга Дебар Кичево Радовиш Берово Штип Виница Делчево Кочани Пробиштип Свети Николе Велес М.Брод Гостивар Тетово Кратово Крива Паланка Куманово Скопје
Музеј Леарница Крушево
Во куќата на Пашка Лапе во текот на илинденското востание во 1903, востаниците ја сместија леарницата за леење на куршуми. Во подрумот на леарницата беше сместен мев со огниште за правење на оружје, лиење на куршуми, кои востаниците ги употребувале за ослободување на Крушево во 1903 и за одбрана на градот при опсадата на 12 август 1903.
1
Претходно Следно
2006-2009 © Центар за дигитизација на националното наследство. Овој материјал не смее да се издава,
емитува, препишува и повторно дистрибуира во било која форма освен со претходна дозвола