Фестивал “Пеце Атанасовски“
Кон крајот на месец мај, односно во почетокот на јуни, во село Долнени, Прилепско, се одржува Фестивал „Пеце Атанасовски“. Во првите 22 години Фестивалот го...
Address:
Архимедова 5, П.Фах 162
1000, Скопје,
Р. Македонија
Tel & fax:
+389 2 3249 750
+389 2 3162 078
ПРОЕКТИ
Клик на мапата за пребарување по регион
Ресен Битола Кавадарци Гевгелија Валандово Струмица Неготино Прилеп Крушево Демир Хисар Охрид Струга Дебар Кичево Радовиш Берово Штип Виница Делчево Кочани Пробиштип Свети Николе Велес М.Брод Гостивар Тетово Кратово Крива Паланка Куманово Скопје
Црква Св.Никола - Куманово
Во центарот на градот Куманово се наоѓа црквата Св. Никола во која е сместена галеријата со колекцијата на икони од околниот кумановски крај и претставува извонредно културно богатство кое зборува за уметноста од минатиот период...
Манастир св. Ѓорѓи - с. Старо Нагоричане
Од манастирот св. Ѓорѓи останала само црква на која јасно се гледаат две градителски фази. Според преданијата црквата е подигната во XI век од страна на византискиот император Роман IV Диоген...
Манастирски комплекс Карпино
Во близина на селото Oрах се наоѓа манастирот Карпино - црква Воведение на Св. Богородица која е изградена во XVI / XVII век. Црквата за првпат се споменува во еден запис на ракописните евангелија од 1952 г., па во друг запис - ракопис на апостол од XVII век, и на записите на самиот манастир од XVIII и XIX век.
1 2
Претходно Следно
2006-2009 © Центар за дигитизација на националното наследство. Овој материјал не смее да се издава,
емитува, препишува и повторно дистрибуира во било која форма освен со претходна дозвола